Riolering

Veel gevraagd over Riolering

Ik heb stankoverlast van de buren die verfafval in de doucheput gooien, zoals Terpetine. Doet Woonplus hier iets aan?

Zet ramen en deuren open, het liefst tegen elkaar en doe water over de doucheput.
Spreek de bewoner waar de lozing vandaan komt op zijn/haar gedrag.
Woonplus kan helaas niets voor u betekenen.

Ik heb stankoverlast in de woning. Wat moet ik doen?

1. Spoel alle leidingen in uw pand gedurende 5 minuten door.
2. Informeer bij de buren of zij ook rioolstank ervaren, want misschien ligt het probleem wel aan hun riolering.
3. Maak de sifon open (dit is alleen geschikt voor personen die technisch onderlegd zijn) en controleer of er water aanwezig is. Zolang het waterniveau in orde is weet u zeker dat het niet aan een defect sifon ligt.
4. Controleer of de beluchting van uw riolering niet is geblokkeerd. Mocht u toegang hebben tot de beluchter van de riolering dan kunt u deze openmaken en controleren op blokkades. Stof of ander vuil (zoals vet) kunt u veelal eenvoudig verwijderen. Zodra u de beluchter heeft gereinigd (met bijvoorbeeld allesreiniger) bevestigt u deze weer.

Rioolstank op verschillende locaties:
Soms komt de rioolstank niet overal in uw huis voor, maar slechts op bepaalde plekken. Vaak bevindt deze locatie zich dichtbij de bron van de rioolstank en misschien is het aanwezige sanitair wel de oorzaak van de stank doordat er een mankement in de riool of afvoerleiding is. Wanneer men voor het eerst rioolstank ervaart in huis, wordt gedacht dat de rioolstank na een dag wel weer wegtrekt. Het kan zo zijn dat de rioolstank voor een dag verdwijnt, maar dat deze kort daarna weer terugkeert door bepaalde factoren. Doorgaans schakelt iemand na een paar dagen hulp in, aangezien dan alle huis, tuin en keukenmiddeltjes zijn uitgeprobeerd om de rioolstank te laten verdwijnen zonder enig duurzaam resultaat.

Rioolstank in de douche
De douche wordt dagelijks door één of meerdere personen gebruikt en het water dat zich in de doucheruimte bevindt kan slechts worden weggevoerd door een afvoer met een kleine diameter. Er kunnen verstoppingen ontstaan en bovendien komt het voor dat de afvoer van de douche dezelfde hoofdafvoer als de keuken gebruikt. Zo kunnen er nare geuren ontstaan.

Rioolstank in de badkamer
In een badkamer komt het meeste sanitair voor van uw woning en het risico op verstoppingen en rioollucht is in deze ruimte dan ook het grootst. Om er zeker van te zijn waardoor de rioolstank precies wordt veroorzaakt, kan er ter plaatse een inspectie worden uitgevoerd. In een moderne badkamer, met voldoende ruimte, kan een bad, toilet, douche en wastafel aanwezig zijn en alle afvoeren dienen te worden nagelopen.

Rioolstank in het toilet
Het toilet is veruit het vaakst de oorzaak van rioolstank in huis. Dat is ook niet zo vreemd vanwege de ontlasting die hier in weggespoeld wordt en de directe aansluiting op de riolering. Rioolproblemen gaan vrijwel altijd gepaard met rioolstank.

In de meeste rioleringen is een stankafsluiter aanwezig om te voorkomen dat u in aanraking komt met nare rioollucht. Wanneer er een probleem is met dit onderdeel, dan levert dit vrijwel direct overlast op.

Mijn riolering is verstopt. Wat moet ik doen?

Neemt u contact op met de ontstoppingsdienst TOS, telefoon (010) 4383 599. TOS ontstopt in opdracht van Woonplus de rioleringen.

Moet ik het verhelpen van de verstopping betalen?

Nee, daar hoeft u niet voor te betalen. Dat moet u wel als er sprake is van nalatig gedrag of opzet. U betaalt maandelijks in de huur een bedrag van aan het ontstoppingsfonds.

Ik heb een verstopping in mijn badkamer, keuken of toilet. Wie lost dit op?

Neemt u contact op met de ontstoppingsdienst TOS, telefoon (010) 4383 599. TOS ontstopt in opdracht van Woonplus de rioleringen, dakgoten en regenpijpen.