Ik heb een klacht over een reparatie die niet goed is uitgevoerd. Waar meld ik dat?
Algemeen
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
Is er tijdens werkzaamheden schade veroorzaakt door een van onze medewerkers of een door Woonplus ingeschakeld bedrijf? Dan verzoeken wij u binnen 24 uur contact met ons op te nemen.
Maakt u zo mogelijk foto's, geef een omschrijving van de schade en maak een schatting van het schadebedrag. Nadat u de schade bij ons heeft aangemeld nemen contact met u op.
Het melden van schade kan op verschillende manieren:
Per brief: Woonplus Schiedam, Postbus 25, 3100 AA Schiedam
Wij willen u vragen om eerst contact op te nemen met de aannemer zelf en uw klacht te melden.
Komt u er samen niet uit? Dan kunt u een klacht indienen via dit self service scenario: Klacht melden
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
Je kunt een systeemplafond schilderen met 2 mogelijkheden.
Ten eerste gebruik je hiervoor een latex verf. Zorg er wel voor dat je een goede latex koopt die je later kun verdunnen met water. Met een goedkopere latex moet je alles 2 x sausen. Een wat duurdere latex dekt in een keer. Ook wanneer je water toevoegt. Je moet ook niet een te dikke latex aanbrengen. Anders wordt je structuur in je plaat minder .Vandaar een verdunning met water van plusminus 15% . Wanneer je een systeemplafond gaat sausen haal je eerst de plaat eruit. Daarna ga je het goed ontvetten. Gebruik niet te veel water, omdat de platen van een systeemplafond poreus zijn. Hierna kun je de latex aanbrengen.
Ten tweede kun je de platen ook behandelen met een krijtverf.
Deze krijtverf zorgt ervoor dat de structuur niet dicht gaat. Dit kun je dan in meerdere malen opbrengen. De metalen lijsten kun je ook schoonmaken. Het geheel wordt dan weer fris. Je kunt uiteraard de metalen lijsten ook schilderen met een lakverf. Je moet dan wel eerst een multiprimer aanbrengen alvorens te gaan lakken.
Gaat u zware voorwerpen ophangen aan een gipsplaten wand? Breng dan vooraf (bij het plaatsen van de wand) al verstevigingen aan in de muur. Voorwerpen tot zo'n tien kilogram kunt u aan een gipsplaten plafond/muur bevestigen met speciale plafondpluggen. Deze worden ook wel tuimelpluggen genoemd.
U kunt direct contact opnemen met de aannemer waar uw reparatieverzoek is uitgezet.
Weet ik niet meer met wie u een afspraak heeft of niet meer wanneer?
Dan kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
U mag zelf contact opnemen met de firma TOS. Telefoonnummer : 010-4383599.
U moet de leiding zo snel mogelijk door een erkende installateur laten repareren. Dit is voor uw eigen rekening.
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
De beugels dient u zelf te kopen. Woonplus plaatst deze voor u als u een serviceabonnement heeft. Neem eerst telefonisch contact op met Woonplus.
Een gasslang moet u zelf laten repareren of vervangen.
Een extra stopcontact wordt niet door Woonplus geplaatst, ook niet in de meterkast. U mag dit wel zelf laten aanbrengen door erkend elektricien. Hiervoor is geen toestemming van Woonplus nodig.
Een extra stopcontact in uw eigen berging mag niet. De stroom in uw berging word geregeld via de algemene elektra installaties in het complex.
Sloten worden alleen vervangen als er een technisch mankement is. Pensloten, kindersloten en extra sloten vallen niet onder onderhoud van Woonplus. Anti-inbraakstrippen worden gezien als een extra beveiligign/slot en worden ook niet door Woonplus geplaatst. U mag wel zelf (kinder)sloten plaatsen zonder toestemming van Woonplus.
Wilt u graag elektrisch koken? Dan kan Woonplus de aansluiting kosteloos voor u in orde maken. Het enige wat wij van u nodig hebben is een overzicht foto van de meterkast. Klik hier voor een voorbeeld.
Let op: Woonplus legt een kookgroep in de meterkast aan die past bij de bestaande elektriciteitsaansluiting in uw woning. In de meeste gevallen betreft dat een 2 fase elektriciteitsaansluiting. De meeste kookplaten zijn geschikt voor een dergelijke kookgroep.
Als u een brede kookplaat met hoog vermogen wenst of een combinatie met een fornuis, dan zal uw elektriciteitsaansluiting door de netbeheerder verzwaard moeten worden naar een 3-fase aansluiting. De kosten voor deze aanpassing moet u zelf betalen en regelen. Wilt u deze toch aanschaffen moet u via een ZAV een aanvraag doen voor aanpassing, of een andere kookplaat kopen die wel op de aansluiting past.
De aanvraag voor elektrisch koken kunt u indienen via deze link.
U kunt hierover contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
Online: klik op Overlast melden van Woonplus
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
Hiervoor kunt u contact op nemen met uw eigen internetprovider.
De eerste 2 meter vanuit de gevel is voor Woonplus (vraag bij twijfel een foto op) Dit geldt ook voor bergingen. Ook als het een hemelwaterafvoer betreft die de verzakking veroorzaakt is dit voor Woonplus. Betreft het de gehele tuin dan dient u zelf uw tuin op te hogen. U kunt hiervoor zand aanvragen bij Woonplus, maximaal 3 kuub per jaar.
U kunt ook contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
Ja dat kan. Een thermostaatkraan kan geplaatst worden. Dit kan alleen niet als u een gasgeiser heeft.
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
Voor een normale sleutel kunt zelf contact opnemen met een willekeurige slotenmaker. Dit is voor uw eigen rekening. Dit geldt dus ook bij verlies van een sleutel (Dit geldt voor zowel de voordeur, schuurdeur als ook de brievenbus).
Heeft u een certificaat sleutel of een TAG nodig? Deze kunt u aanvragen bij Woonplus. Kosten voor een TAG zijn 20 euro. De kosten voor een certificaatsleutel zijn 30 euro. Deze zullen achteraf worden doorbelast.
- Een nieuwe TAG of garagepas aanvragen kan via dit formulier
- Een certificaatsleutel aanvragen kan middels een reparatieverzoek
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
Hier kunnen wij helaas niks aan doen. Als de wind net op het ventilatiesysteem staat zal de geur binnen komen.
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
Wanneer er is ingebroken, is dit best behoorlijke schrikken. Wat zijn de belangrijkste dingen die u moet doen na een inbraak?
Doe zo snel mogelijk aangifte. De politie heeft een speciaal telefoonnummer: 0900-8844. Mocht het ernstig zijn en heeft u inbrekers op heterdaad betrapt of er zijn gewonden gevallen, bel dan altijd met 112. Voor het geval dat de politie langskomt, is het nodig om de ruimte waar is ingebroken verder niet te betreden en niets aan te raken of te verplaatsen. Dit is de beste manier om sporen veilig te stellen, zoals vingerafdrukken.
U kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus om de inbraakschade te herstellen.
Woonplus heeft binnen 2 weken een Proces-Verbaal van u nodig om de kosten te dekken. Is er geen Proces-Verbaal dan zullen de kosten aan u worden doorberekend.
Er zijn diverse oorzaken mogelijk als je elektrische boiler niet meer werkt.
De stop in je meterkast is doorgeslagen. Let op: in sommige gevallen heeft een boiler een eigen groep in de meterkast.
De waterleiding is lek. Met name in de winter komt dit vaak voor, in verband met bevriezing van de leidingen. Als er onvoldoende water in het vat zit, zal het verwarmingselement niet aan gaan.
Krijg je voldoende water, maar is de temperatuur lauw? Dan kan kalkaanslag op het verwarmingselement de oorzaak zijn. Met name in gebieden met ‘hard water’ komt dit regelmatig voor.
Boilers hebben in principe geen onderhoud nodig.
U kunt een ontluchtingssleuteltje ophalen bij de receptie van Woonplus. De receptie is geopend op werkdagen van half 9 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's middags.
Woonplus verhuurt woningen zonder een internet-/telefoonaansluiting. Mocht u dit willen dan kunt u voor een telefoonaansluiting terecht bij KPN. Een internetprovider is volledig naar eigen keuze.
Ja, U kunt hierover contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
Online: reparatieverzoek
U kunt ook contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
Nee, dit heeft u zelf afgesloten en kunnen wij niet voor u zien.
U kunt contact opnemen met Stedin.
Woonplus gaat de komende 10 jaar van het gas af. Mocht u dit toch aangesloten willen hebben betaalt u de kosten zelf.
Ja, u kunt in uw woning blijven wonen tijdens de renovatie van de keuken/douche/toilet. Woonplus en de aannemer zorgen ervoor dat u optimaal gebruik kan blijven maken van uw woning.
De druk van de ketel wordt aangegeven tussen de 0 en 4 bar. Tussen de 1-2 bar is goed of groen, wanneer de druk boven de 2 bar komt is dit te hoog. U kunt dan de ketel iets laten leeglopen, dit kunt u ook doen door uit een van uw radiatoren wat water te laten lopen. Het drukvat is beveiligd tot 3 bar en boven de 3 bar is de kans op lekkages door een te hoge druk heel erg groot.
Op de zwarte wijzer ziet u de drukstand.
Wanneer u geen water heeft in de woning dient u contact op te nemen met Evides 0900 0787.
Een Buurtbeheerder kan de situatie beoordelen en eventueel duivenpinnen laten plaatsen.
Nee, u kunt geen container huren via Woonplus. U kunt uw grofvuil inleveren bij de milieustraat van Irado. Ook kunt u uw grofvuil door Irado laten ophalen. U kunt daarvoor een afspraak maken via de website van Irado. U leest daar ook alles over hun aanbiedregels.
Dit is afhankelijk van de renovatie én van uw persoonlijke situatie. We maken hier per project van tevoren afspraken over.
U kunt hiervoor contact opnemen met ROGplus.
Zie ook: Hoe kan ik een WMO aanpassing in mijn woning aanvragen?
Telefoonnummer
010 870 1111
Maandag t/m vrijdag
08.30 - 14.00
Foto's van schade aan uw woning kunt u indienen via de website. Dit kan via reparatie indienen of contactformulier.
Nee deze worden niet door Woonplus geplaatst.
-kijk op de site van Woonnet Rijnmond. Vaak wordt daar al gewaarschuwd voor fishing mails.
-kijk bij correspondentie in uw Woonnet Rijnmond account of er mails verstuurd zijn.
-vraag naar het bedrag wat gevraagd wordt over te maken (iets anders dan 10 = phishing) en controleer de mail op spelfouten.
- Heeft u al gereageerd op de mail? Bel direct uw bank!
zo nee: verwijder de mail direct.
Als er een dakpan van uw dak gewaaid is, kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
Direct regelen: reparatieverzoek
U kunt ook contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Woonplus.
U bent zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van de roosters. Woonplus schakelt niemand in die dit voor u komt doen.
- 20:00 direct kans op Woonnet Rijnmond
We hebben het DirectKans zoekmodel verbeterd.
Geen recaptha meer! Dus sneller reageren.
Reageren tussen 20:00 en 20:15 uur. Na 20.15 wordt geloot uit de reacties die tussen 20.00 en 20.15 zijn gedaan.
Positie om 20:30 uur definitief bekend.
Dus direct dezelfde avond weten waar u aan toe bent. Wel zo fijn!
- 20:00 Lotingswoningen Woonnet Rijnmond
- Particuliere verhuur
Nee dit is niet toegestaan. Dit is vastgelegd in de bijlage van de huurovereenkomst.
Het is belangrijk om eerst te controleren of de kortsluiting niet door uw eigen lamp of het bolletje erin is gekomen. Vervang daarom eerst het bolletje én de armatuur. Doet de lamp het dan nog steeds niet? Dan kunt u een reparatieverzoek indienen voor het aansturen van een elektricien. Blijkt het tijdens het bezoek van de elektricien dat het toch aan uw eigen lamp of armatuur lag? Dan worden de kosten van het bezoek van de elektricien ( 50 euro) doorbelast aan u. Vervang daarom eerst uw lamp en armatuur.
Een armatuur is een fitting voor een lichtbol, u draait deze lichtbol hierin.
https://www.wtw-filtersonline.nl Voor een individueel WTW systeem ontvangt u bij de 2-jaarlijkse controle een vervangingsset. Ook worden bij de controle de filters vervangen.
Nee, dat mag niet wegens brandgevaar.
Heeft u een electrische barbecue? Dan is het wel toegestaan.
1000 liter water kost €1.03. In een doorlopend toilet loopt 25 liter water per dag. Dit betekent dat een toilet dat 24 uur per dag doorloopt, dagelijks €0.47 kost.
Als u de woning verlaat mag u kiezen: u kunt de regenton meenemen of ter overname aanbieden aan de volgende huurder. Neemt u de regenton mee? Dan moet u alles weer in de oorspronkelijke (deskundige) staat terugbrengen. Het aanbrengen van een zogenaamde “schuifmof” kan hiervoor gebruikt worden. Een medewerker van Woonplus controleert bij het verlaten van de woning of alles in orde is.
Uw urgentie is in alle zes Urgentieregio’s in de woningmarktregio Rotterdam geldig. U geeft bij het aanvragen van urgentie wel aan wat de Urgentieregio van uw keuze is. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Woonnet-Rijnmond.
Meer informatie over het aanvragen van een urgentie vind u hier:
Ja, dit mag, zolang het geen diersoort is dat in de wet is aangewezen als beschermde diersoort en/of waarvan het houden strafbaar is gesteld. Ook mag een huisdier niet gehouden worden als dat in andere regelgeving (bijvoorbeeld de volksgezondheid) verboden is. Zie hiervoor ook uw huurvoorwaarden
Nee, er worden door Woonplus alleen plaatradiatoren geplaatst en geen designradiatoren.
Een gaslucht in huis is vaak een indicatie dat er iets niet goed zit. Door adequaat handelen, kan een hoop ellende worden voorkomen. Aardgas ‘an sich’ is niet giftig, maar brengt wel risico’s met zich mee. Gas, ofwel aardgas, is een fossiele brandstof en een samenstelling van verschillende stoffen zoals methaan, koolwaterstoffen, stikstofgas en kooldioxide. Het belangrijkste risico van gas is ontploffingsgevaar. Ruikt u een gaslucht in huis of vermoedt u een gaslek in huis? Volg dan zo rustig mogelijk ons stappenplan.
Let op! Ruikt u een gasgeur in huis? Maak geen vuur in de woning. Zet lampen of elektrische apparaten niet aan of uit. Een klein vonkje kan gas al tot ontploffing brengen.
Stappenplan gaslucht in huis
Hoe herkent u een gasgeur in huis?
Aardgas is van zichzelf geurloos, maar vanwege het ontploffingsgevaar wordt er handmatig een sterke geur aan toegevoegd die voor mensen niet te missen is. Het is lastig om een geur uit te leggen, maar eens geroken blijft geroken: vrijwel iedereen herkent een gasgeur direct. Gaslucht is al waarneembaar zodra er 1% in de binnenlucht zit. Van ontploffingsgevaar is dan nog geen sprake, die loopt op vanaf 5%
Gaslucht melden, het nationaal storingsnummer
Sinds 2004 is het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 in het leven geroepen, een nummer dat honderden keren per dag wordt gebeld om storingen aan gas en stroom zo snel mogelijk op te lossen. Het voorkomt onduidelijkheid over wie er gebeld moet worden bij een stroomstoring of gaslek. Bijvoorbeeld de leverancier of de netbeheerder, wat vroeger per regio nog verschilde. Bij een ernstig gaslek kan het Nationaal Storingsnummer ook de politie en brandweer inlichten.
Wanneer 112 bellen?
Veel mensen twijfelen of het ruiken van gas ernstig genoeg is om 112 te bellen. Ja, als u een sterke gaslucht in uw woning ruikt en bang bent voor ontploffingsgevaar, is het absoluut goed om de hulpdiensten te laten langskomen. Liever een keer te veel ergens langs, dan een woonwijk in puin. Neem met een gasgeur in huis geen risico’s. Ruikt u een gasgeur in de woning die van buiten afkomstig lijkt te zijn? Verlaat ook dan de woning en omgeving van de gaslucht bel direct 112.
Gaslek in huis voorkomen: 10 tips
Er zijn allerlei dingen die u kunt doen om een gaslek in huis te voorkomen. Volg in ieder geval de onderstaande 10 tips op, om problemen voor te blijven en ook de kosten van een gaslek in huis te voorkomen:
Extra info
De reuk van het gas wordt veroorzaakt door een mercaptaan die aan het gas is toegevoegd zodat men het gas ruikt als er een lek is.
Mercaptanen zijn organische zwavelverbindingen die een zeer lage reukgrens hebben. Bij deze lage concentraties zijn ze niet giftig. Mercaptanen komen ook voor in het menselijk lichaam. Als je voedsel eet waar veel zwavel in zit (bijvoorbeeld uien) dan worden bij het verteren in de darmen mercaptanen gevormd door de bacteriën die daarin aanwezig zijn.
Het gas is methaan. Dit is brandbaar maar niet giftig. Het is een inert gas zoals koolzuur. Het doet niets met het menselijk lichaam. Wel werkt het verstikkend bij grote hoeveelheden. Dat wil zeggen als het de zuurstof in de lucht verdringt en er niet meer voldoende zuurstof in de lucht zit om te overleven. Dat is bij een klein lek zoals bij jou in huis niet het geval.
1. Controleer ieder jaar de gasslang van uw fornuis op kleine scheurtjes of andere beschadigingen. Vervang de slang als dit het geval is.
2. Ga na of de aansluiting is voorzien van rubberen afsluitringen.
3. Vervang de gasslang altijd na 15 jaar. Het rubber wordt dan droog en poreus.
4. Zorg dat de gasslang en de gaspitten zo ver mogelijk bij elkaar vandaan liggen.
5. Zijn de vlammen van uw gastoestellen mooi blauw? Dan is er niets aan de hand. Is de vlam oranje of geel en hoger dan normaal, dan functioneert het toestel niet goed. Laat dit z.s.m. verhelpen.
6. Hoort u rare geluiden in de cv-ketel of gaskachel? Neem dan contact op met een installateur voor reparatie.
7. Lees de gebruiksaanwijzing van gastoestellen in huis en leef die na.
8. Zelf aan gasapparaten sleutelen of leidingen aanleggen is onverstandig. Schakel hiervoor een erkend installateur in.
9. Laat gastoestellen zoals een cv-ketel, kachel of geiser ieder jaar onderhouden door een erkend installateur.
10. Kijk goed uit met tweedehands apparaten zoals een gasfornuis. De kans is groot dat ze niet meer optimaal werken of lek zijn.
Nee, u mag wel een ZAV indienen Aanvraag toestemming Zelf aan te brengen veranderingen om het aan te laten leggen. Dit is voor eigen rekening.
Wanneer u gruis in uw drinkwater heeft kunt u contact op nemen met Evides op telefoonnummer 0900 0787 of kijk op de website van Evides
Schimmel ontstaat altijd op plaatsen waar vocht is. Dit komt, omdat schimmels het vocht als voedingsbodem gebruiken om te overleven. In het geval van ramen kan dit dus bijvoorbeeld de naad zijn; vaak wordt kit als eerste getroffen door schimmels.
Na verloop van tijd kan zich dit tevens uitbreiden naar de kozijnen en de vensterbank. De reden dat de ramen nat zijn kan natuurlijk gebeuren door regenval, maar vaak is het vochtprobleem iets ingewikkelder van aard.
Wij zien met name terug, dat condensatie een rol speelt. Dit komt vooral omdat ramen van nature een kouder oppervlak hebben dan andere onderdelen van een woning. Indien de luchtvochtigheid in huis hoog is, dan zal de waterdamp tegen de ramen condenseren en wordt weer vloeibaar. Andere oorzaken van schimmel op ramen en kozijnen zijn onder meer doorslaand vocht en eventuele lekkages van het dak.
Hoe kan schimmel op ramen en kozijnen worden bestreden?
Wanneer u merkt dat u last heeft van schimmels op ramen, dan is het nodig om allereerst de oorzaak van het onderliggende vochtprobleem te achterhalen. In het geval van condensatie is de oplossing relatief simpel; het volstaat dan om goed te ventileren.
Zelf de schimmel van de ramen verwijderen?
Indien u graag zo snel als mogelijk van de schimmels verlost wilt zijn, dan kunt u een poging wagen om de schimmels zelf te verwijderen. Dit kan met behulp van chloor vermengd met water, of een speciaal antischimmelmiddel. Let er dan wel op, dat u beschermende kleding draagt zoals een mondkapje en handschoenen.
Tips om schimmel op kozijnen te voorkomen!
Indien u graag voorkomende maatregelen wilt treffen, zorg dan altijd voor voldoende ventilatie in elke ruimte. Wees ook zeker alert op vochtproblemen, want het zijn vochtproblemen die schimmels een kans bieden om zich te ontwikkelen.
Het komt wel eens voor dat er geel gekleurd water uit de kraan komt in plaats van helder water. Geel water is niet schadelijk voor de gezondheid. Deze kleur is tijdelijk en wordt veroorzaakt doordat PWN duinwater vermengt met het drinkwater. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het water. U kunt het water gewoon drinken en hoeft geen actie te ondernemen. Ook babyvoeding kunt u maken met dit water. De witte was kunt u doen met speciaal wasmiddel voor witte was, de bonte kunt u op de voor u reguliere manier wassen.
Hier vindt u de nieuwe handleiding verwarmingsinstallatie van het J. Urlusplein.
Wat is een Kiwa keurmerk?
KIWA is een certificerende instantie die de kwaliteit van producten, diensten en systemen beoordeelt. Je komt het keurmerk o.a. tegen op bouwproducten en op installaties op het gebied van water, energie en gas. Voorbeelden zijn isolatieglas, douchekoppen en leidingen voor vloerverwarming. Het keurmerk is niet specifiek gericht op milieuwinst.
Wat is een CE keurmerk
Veel consumentenproducten die binnen de Europese Unie (EU) op de markt verschijnen, moeten een CE-markering hebben. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen. Denk bijvoorbeeld aan brandveiligheid. Daarnaast is voor veel bouwproducten ook een prestatieverklaring nodig.
De opzichter van Woonplus doet geen inspectie voor de algehele staat van de woning. U kunt ons foto's toesturen, zodat de situatie in eerste instantie op afstand beoordeeld kunnen worden. Aan de hand van de foto's kan het dan zijn dat de Opzichter inderdaad bij u in de woning op inspectie langs wil komen.
Een vlaggenstokhouder mag alleen bevestigd worden in het metselwerk/beton.
Er mag niet in hout of kunststof geboord worden.
ALLES WAT JE MOET WETEN OVER EEN PERILEX AANSLUITING:
Voor sommige apparaten moet er een speciaal stopcontact geplaatst worden. Dit stopcontact noemen we ook wel een perilex aansluiting.
Verschil met een gewoon stopcontact
Om te beginnen is het wel makkelijk om te weten waarin een perilex aansluiting verschilt van een gewoon stopcontact. Het voornaamste verschil zit hem in de toevoer wat stroom betreft. Een perilex aansluiting kan namelijk veel meer stroom leveren dan een standaard stopcontact. Hoe dit komt? Doordat een perilex aansluiting over drie fasen beschikt. Een gewoon stopcontact heeft er slechts twee. Door deze extra fase kan er dus meer stroom aangeleverd worden. Hierdoor kunt u krachtigere apparaten gebruiken in uw woning. Denk bijvoorbeeld aan een keramische of inductiekookplaat. Dit soort keukenapparaten werkt doorgaans alleen maar op een perilex aansluiting.
Speciale stekker
Denkt u dat het niet nodig is om een speciale perilex aansluiting te hebben voor bijvoorbeeld een inductiekookplaat? Dan heeft u het goed mis! Zonder deze aansluiting kunt u het apparaat namelijk niet gebruiken. Het is ook niet mogelijk om een perilex stekker in een gewoon stopcontact te doen. Waarom niet? Omdat een perilex aansluiting niet twee, maar vier openingen heeft. Stekkers van apparaten die op perilex werken, hebben dan ook vier pennen in plaats van twee. Er moet dus wel degelijk een speciale installatie komen om een zwaar elektrisch apparaat te kunnen gebruiken.
FORNUIZEN EN KOOKPLATEN:
Inductie of keramisch fornuis. Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep.
Wat is een 2 fasen fornuis?
Een 2 fasen (2x 230 volt) fornuis kun je op elke 16 A Perilex aansluiting aansluiten. Naast een Perilex aansluiting, heb je dan in je meterkast een gekoppelde stroomgroep, de zogenaamde kookgroep. Zie afbeelding. Deze herken je aan twee blokjes met één gedeelde hendel.
AANSLUITINGEN e.d.:
Wat is een 3 fase perilex?
Een inductiekookplaat of keramische kookplaat gebruikt een aparte stekker, het zogenaamde perilex systeem.
Perilex is een 3-fasen stekker systeem, speciaal voor het aansluiten van elektrische apparaten (zoals o.a. elektrische kookplaten) met een hoog vermogen die niet op één losse eindgroep aangesloten kunnen worden.
Elektrische aansluitingen die geschikt zijn voor een hoog vermogen kunnen worden gerealiseerd met een perilex-systeem. Hierbij kunt u denken aan perilex stopcontacten en stekkers, krachtstroom of kookgroepen/ovens. Kookzones verbruiken al snel meer dan 16A waardoor er overbelasting ontstaat en de zekering erdoor gaat.
Wat kost de aanleg van een 2 fasen aansluiting?
Extra stopcontact plaatsen kost tussen de €50 – €150 inclusief uurloon installateur.
Krachtstroom aanleggen kosten.
Elektriciteits- meter Aansluit- tarief Meerlengte
3 x 35 A t/m 3 x 50 A € 900,24 € 20,45
3 x 50 A t/m 3 x 63 A € 1076,90 € 26,14
3 x 63 A t/m 3 x 80 A € 1076,90 € 26,14
Hoeveel fasen heeft mijn meterkast?
Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting. Als een installateur of leverancier adviseert om krachtstroom aan te leggen, wordt vaak een 3-fasenaansluiting bedoeld.
Wat kost het om een extra groep aan te leggen?
Een extra groep aanleggen kost gemiddeld rond de 100 euro. Wil je meerdere nieuwe groepen laten aanleggen dan ligt de prijs voor de volgende groepen tussen de 60 en 70 euro.
Hoe weet ik of ik 3 fase heb?
Je hebt een 3 fase groepenkast wanneer:
Kan ik een perilex aansluiten?
U kunt perilex aansluiten op een 1-, 2- en 3-fase aansluiting. Het is afhankelijk van de noodzaak van krachtstroom, welke aansluiting u in uw woning nodig heeft voor het gebruik van de perilex stekker. Wanneer u krachtstroom gebruikt voor een sauna of inductiekookplaat, heeft u een 3-fase aansluiting nodig.
Ja, rookmelders zijn bij wet verplicht. U hoeft deze niet zelf aan te brengen. Woonplus zorgt ervoor dat deze geplaatst en tijdig vervangen worden. Heeft u om een of andere reden nog geen rookmelder in uw woning? Neem dan alstublieft contact op met ons klantcontactcentrum.
Een sleutelkluisje op de centrale toegangsdeur is niet toegestaan omdat deze erg inbraak gevoelig zijn. Wij geven wel toestemming voor een sleutelkluisje bij de eigen voordeur.
Daarvoor is een sleutelkluis met beugelmontage het meest geschikt omdat er dan niet in de deur geschroefd hoeft te worden. Een ander mogelijkheid is een smart-lock bij je eigen voordeur. Dit is een slot dat met een app of pincode geopend wordt. Voor gebruik door thuiszorgorganisaties raden wij een Clavisio sleutelkluis aan. Uw thuiszorgorganisatie kan dit voor u regelen.
De bevestiging van de kluis mag geen schade opleveren aan de muur, kozijn of deur. Mocht er schade ontstaan bij het verwijderen van de kluis, herstelt u deze dan zelf? Dat voorkomt dat u hiervoor kosten in rekening gebracht krijgt.
-Radiatoren zijn echte stofvanger. Maak regelmatig je radiator schoon. De lucht die langs de convectoren stroomt, kan stof meenemen die terecht kunnen komen in de radiator. De meegenomen stof zal hierdoor verbranden. De verwarming ruikt hierdoor verbrand.
-Zorg voor voldoende ventilatie en zet de radiator niet te lang op een te hoge stand. De radiator kan ervoor zorgen dat een ruimte te warm wordt waardoor de luchtvochtigheid van de kamer zal dalen. Je verwarming ruikt hierdoor muf.
-Wil je je radiator verven? Maak gebruik van een speciale radiatorlak of een hittebestendige watergedragen verf. In een eerdere blog leggen we uit waar op moet letten bij het verven van je radiator.
-Ontlucht je verwarming minimaal één keer per jaar. Radiatoren die niet worden ontlucht, worden niet volledig warm en kunnen vreemde geluiden maken. Dit komt omdat er te veel luchtbellen in de leidingen zitten.
Nee, hoogstwaarschijnlijk is dat niet nodig. Circa 95% van onze woningen ligt namelijk in een wijk die de gemeente volgens de Transitievisie Warmte op het warmtenet wil aansluiten. In 2024 krijgen wij hierover meer duidelijkheid. De gemeente stelt dan het uitvoeringsplan voor deze visie op. Ligt uw woning in een wijk die op redelijk korte termijn op het warmtenet wordt aangesloten? Dan hoeft er geen hybride warmtepomp te worden geplaatst. We mogen de ketel dan tijdelijk vervangen door een ‘gewone’ nieuwe ketel. Dat betekent dat er ook geen bouwkundige aanpassingen nodig zijn om ruimte te creëren voor deze warmtepompen. Ligt uw woning in een wijk die niet op het warmtenet wordt aangesloten? Dan kiezen we voor een all-electric oplossing. U krijgt dan een volledig elektrische warmtepomp. De plannen hiervoor worden de komende jaren uitgewerkt.
Drempels weghalen uit de woning mag, maar ze moeten wel bewaard worden.
Dit mag u zelf (laten) doen.
Indien u een service abonnement heeft kunt u hier een aanvraag voor doen.
Als het lekt bij de hoofdkraan of hoofdafsluiter is het goed om te controleren waar het lekt. Lekt het voor de watermeter? Dan is het voor de waterleverancier Evides. Lekt het na de watermeter? Dan sturen wij de aannemer aan. Als het lekt is het belangrijk dat u de hoofdkraan afsluit. Hieronder leggen wij uit u dat kan doen.
Hoofdkraan afsluiten:
De hoofdkraan kunt u afsluiten door de blauwe of groene hendel een kwartslag naar rechts te draaien (zodat deze haaks op de waterleiding staat). Bij een oude hoofkraan met u de messing of zwarte/rode knop rechtsom draaien.
Ja dat kan, de kosten worden wel aan u doorbelast. Informeer naar de prijs via on Klantcontactcentrum.
U kunt dit terugzien in uw Woonplus account of bevestiging van het reparatieverzoek.
Weet u niet meer welke aannemer bij u langs komt? Dan kunt u direct contact opnemen met de aannemer of het Klantcontactcentrum van Woonplus contact.