'De flat is nu echt veel mooier dan voorheen.'

“Het ziet er toch weer mooi uit zo?”, vindt Sjaak Buter, penningmeester van bewonerscommissie Delflandseweg. Samen met voorzitter Leo de Vries laat hij trots zien wat er tijdens de recente onderhoudswerkzaamheden allemaal aangepakt is. Ze zijn blij met het eindresultaat én blij dat Woonplus goed naar de bewonerscommissie heeft geluisterd. “Het is allemaal hartstikke soepel gegaan!”

Een rondje door een van de drie opgeknapte complexen maakt meteen duidelijk dat Leo en Sjaak bekende gezichten zijn. Een klap op de schouder hier en een lolletje daar: de twee kennen de meeste bewoners wel. Ze weten ook heel goed wat er leeft en konden de wensen van bewoners prima overbrengen bij Woonplus.

Brandwerende voordeur
Leo vertelt: “We hebben regelmatig overleg gehad en Woonplus neemt ons echt serieus. Zo zouden de woningen in eerste instantie een nieuwe voordeur zonder glasstrookje krijgen. Wij weten dat bewoners het een veilig idee vinden dat ze even door dat ruitje kunnen spieken wie er voor de deur staat. Dat advies heeft Woonplus opgevolgd en nu hebben we weer een deur met een glazen strookje.” Die nieuwe voordeur – mooi donkerrood! – is meteen ook een van de veranderingen waarmee bewoners het meest blij zijn. De brandwerende deur heeft een driepuntssluiting en is daarmee een stuk veiliger dan de oude deur. “We hebben het inbrekers nu een stuk lastiger gemaakt”, lacht Sjaak. “En omdat er geen brievenbus meer in zit, kunnen zij de deur ook niet meer open hengelen. Een veilig gevoel!”

Toffe gasten
De drie wooncomplexen aan de Delflandseweg zijn flink onder handen genomen door schilders. Alle kozijnen en hekwerken zitten weer strak in de lak. “Echt toffe gasten”, beschrijft Sjaak de vakmannen. “Ze hebben goed werk afgeleverd en we konden ze altijd even aanspreken. Als er soms iets bijgewerkt moest worden, kwamen ze meteen in actie. Het was ook een gezellige tijd, met al die mannen aan het werk.” En de overlast, is dat meegevallen? “Oh, dat was geen enkel probleem”, reageert Leo. “Het vervangen van de voegen maakte best wat herrie, maar dat wisten we van tevoren. En als je weet wat je kunt verwachten, heb je er meteen minder last van. De aannemer heeft nog oordopjes uitgedeeld, maar die heb ik niet nodig gehad.”

Gebak
De mannen van de bewonerscommissie vinden de communicatie met Woonplus soepel verlopen. Ze vertellen dat dit vroeger weleens minder goed ging. Leo: “Het is nu echt stukken beter. We hebben afgesproken dat onze contactpersoon iedere maand even langskomt om de gang van zaken te bespreken. Dat werkt prima.” Sjaak voegt daar met een grijns aan toe: “Alleen jammer dat we steeds zelf voor het gebak moeten zorgen…” De twee laten weten ook zeer tevreden te zijn over de schoonmakers van Stroomopwaarts die dagelijks aanwezig zijn en ervoor zorgen dat alles netjes blijft. “Fijne kerels, die wel een pluim verdienen!”

Veel mooier dan voorheen
Nu de onderhoudswerkzaamheden zijn afgerond, kan de bewonerscommissie de balans opmaken. En dat resulteert in niets dan lof. De nieuwe deur, het schilderwerk, de vloercoating van de keldergang, de coating op de balkons: het is allemaal top. “Als je nu bij de flat aankomt, is het plaatje echt veel mooier dan voorheen”, aldus Leo. Zijn er dan helemaal geen klachten? “Ach”, antwoordt Sjaak schouderophalend, “er zullen altijd mopperaars blijven. We hebben het hier wel over 231 appartementen en 8 benedenwoningen. Daar wonen natuurlijk niet alleen maar ‘zonnetjes in huis’. Maar over het algemeen is iedereen dik tevreden.”

Leo vertelt dat de bewoners ook zelf wat verbeteringen hebben gerealiseerd. Zo staan in de hallen en voor de ingangen plantenbakken, die door vrijwilligers worden bijgehouden. Daarnaast is in alle drie de hallen een boekenkast neergezet. “Een soort mini-bibliotheek: je kunt er boeken achterlaten die je zelf gelezen hebt en weer een ander boek meenemen. Leuk toch?”


Elk jaar besteden we veel tijd en geld aan het onderhoud van onze woningen. Een groot deel daarvan betreft het zogenaamde planmatig onderhoud. Denk hierbij aan schilderwerk, brandveiligheid, het vervangen van kozijnen en ketels of het aanpassen van ventilatiesystemen. Dit jaar nemen we ruim 1700 woningen onder handen. Het project aan de Delflandseweg is hiervan een goed voorbeeld. Van februari t/m oktober pakten we hier 3 flats aan, met in totaal 231 woningen. De totale investering voor dit project was circa 1,5 miljoen.

Wat deden we allemaal?

  • We vervingen het voegwerk van de gevels en plaatsten spouwankers bij
  • Alle woningen kregen nieuwe toegangsdeuren
  • Waar nog enkel glas zat, plaatsten we HR++ glas
  • We coatten de vloeren van de balkons en de gangen van de bergingen
  • We reinigden de galerijvloeren
  • Alle kozijnen en hekwerken staken we fris in de verf