Transformatie Wetenschappersbuurt in volle gang

­

Onder de naam ‘De Nieuwe Wetenschappers’ verandert de Wetenschappersbuurt in Schiedam Oost langzaam maar zeker in een aantrekkelijke, gevarieerde en groene buurt. In totaal worden 293 woningen gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 148 nieuwe eengezinswoningen. ERA Contour ontwikkelt en bouwt de woningen. De helft van de woningen verhuurt Woonplus als sociale huurwoning, de andere helft zijn koopwoningen. Woonplus pakt ook tachtig bestaande woningen aan door groot onderhoud en renovatie. De gemeente richt de openbare ruimte opnieuw in. Het project startte al in 2013. Hoe loopt het nu?

 

Wie nu de Wetenschappersbuurt bezoekt kan er niet omheen. De buurt is volop aan het veranderen. “Je kunt nu een goede indruk krijgen van hoe de buurt gaat worden”, zegt Corrie van den Berg die als Projectmanager Wonen betrokken is bij de Nieuwe Wetenschappers. “De woningen van de eerste bouwfase zijn klaar. In januari ontvingen de eerste huurders de sleutel van hun nieuwe woning. De buitenruimte is ingericht, de beplanting is aangebracht en er is een speeltoestel geplaatst. Ook zijn de woningen uit ‘Fase B’, aan de Morsestraat, Daltonstraat, Fahrenheitstraat en Dr. Zamenhofstraat inmiddels gesloopt. Daar is de bouw van de nieuwe woningen onlangs gestart.”
 

‘Fase B en C’

“Er komen daar in totaal 39 woningen; 15 koopwoningen en 24 huurwoningen. Eerst start het heiwerk en het ophogen van de grond. Daarna worden de funderingen en leidingen gelegd. We verwachten dat in januari volgend jaar de vloeren van de begane grond kunnen worden gelegd en we hopen dan in het najaar van 2019 opnieuw huurders blij te maken met de sleutel van een nieuwe huurwoning. Verder zijn alle huurders van woningen in ‘Fase C’ (aan de Dr. Zamenhofstraat, Hogenbanweg, Prof. Keesomstraat en Dieselstraat) verhuisd. Woonplus heeft de woningen overgedragen aan de gemeente, die zorgt voor de sloop.”
 

Woonwensen

Het uitverhuizen van bewoners uit ‘Fase D’ (Buijs Ballotsingel, Cornelis Debbelstraat, Hogenbanweg, Lorzentzlaan) is in volle gang. De huurders van een woning die gesloopt wordt, moeten een nieuwe woonruimte vinden. Woonplus helpt ze daarbij. “Zij krijgen bezoek van een medewerker van Woonplus. Tijdens zo’n huisbezoek nemen we samen met de bewoner het Stedelijk Sociaal Plan, de persoonlijke situatie en de woonwensen door. Aan de hand van hun wensen krijgen de bewoners een zogenaamde stadsvernieuwingsurgentie, waarmee de bewoners voorrang hebben bij het verkrijgen van een andere passende woning. Gelukkig komen we er tot nu toe altijd samen met de huurders uit”.
 

Meer informatie?

Naar verwachting wordt de totale transformatie van de Nieuwe Wetenschappers in 2021 afgerond. Wilt u het project blijven volgen? Meer informatie is te vinden op:


 

­