Staat jouw deur open voor iedereen?
‘Staat jouw deur open voor iedereen?’ Met die vraag zijn wij, de gemeente Schiedam en Meld Misdaad Anoniem (M.) op woensdag 29 mei gestart met een campagne tegen misstanden in huurwoningen. Wat is M. eigenlijk voor organisatie? Hoe garanderen zij dat een melding anoniem blijft en waarom zou je een melding doen? We spraken erover met Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem.
Om te beginnen met de organisatie: is M. een onderdeel van de politie?
“Nee, zeker niet en dat is een bewuste keuze. Wanneer je bijvoorbeeld bij de wijkagent een melding doet, is hij of zij verplicht om te noteren wie de melding maakt. Wil of durf je dat niet, dan kun je bij M. terecht. Wij zijn een onafhankelijk meldpunt en anonimiteit staat bij ons altijd op één. Veel mensen kennen ons van Opsporing Verzocht; ook daar geven we kijkers de mogelijkheid om anoniem informatie te delen.”
Om wat voor meldingen gaat het bij deze campagne?
“Woningen worden soms misbruikt door criminelen om wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Met deze campagne helpen we buurtbewoners om signalen te herkennen, zoals het slepen met tassen of spullen, verschillende mannen of vrouwen die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek met dit soort meldingen.”
Waarom durven mensen geen melding te doen bij de politie?
“Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Op de eerste plaats kan het zijn dat je bang bent voor de persoon waarom het gaat. Een tweede reden die wij vaak horen, is dat mensen bang zijn om een relatie te verliezen. Zij kennen de man of vrouw van school, van de voetbalclub of van het werk: dan is het extra spannend om een melding te maken. En tot slot speelt er soms een gevoel van twijfel of schaamte: zie ik het wel goed, vindt de politie het niet gek dat ik bel, weten ze misschien allang wat er aan de hand is? Bij Meld Misdaad Anoniem is het doen van een melding daarom heel laagdrempelig.”
Is anoniem bij M. ook 100% anoniem?
“Absoluut! Bij ons staat anonimiteit echt op de eerste plaats en is voor ons belangrijker dan het oplossen van de zaak. Wij zien niet het telefoonnummer van degene die belt of het IP-adres van de online melder en we nemen geen gesprekken op. Alle informatie die terug te leiden is naar de melder, laten we weg. Als je belt, zeg je bijna automatisch je naam. Mensen schrikken daar soms van, maar dat is niet nodig. We zullen je naam nooit in een melding zetten. Ook als duidelijk blijkt waar je woont – je bent bijvoorbeeld overduidelijk de buurman – leggen we die informatie niet vast.”
Waarom zou je melden? De politie is er toch voor de bestrijding van misdaad?
“De politie alleen kan niet zorgen voor een veilige samenleving en een veilige buurt. De wijkagent is niet 24/7 in de wijk en daarom zijn de ogen en oren van bewoners zo ontzettend belangrijk. Criminele activiteiten in je omgeving doen veel met het gevoel van veiligheid. Om te zorgen dat jouw straat of buurt een fijne en veilige plek is voor jezelf, voor je kinderen en/of je ouders, is het belangrijk dat verdachte zaken gemeld worden. Daarom zijn we de campagne ‘Staat jouw deur open voor iedereen?’ gestart. We hopen echt dat huurders willen bijdragen aan het opsporen en voorkomen van criminaliteit.”