Aanpak Groenoord-Zuid

We willen Groenoord-Zuid ontwikkelen tot een sterke, leefbare buurt. Een buurt die steeds weer nieuwe generaties aantrekt en mensen aan zich weet te binden. Ook als hun situatie of levensfase verandert. Dit vraagt om meer verschillende woningtypen en een betere mix van sociale huur en marktwoningen.

Samen met AM gebiedsontwikkeling hebben we hard gewerkt aan een gebiedsvisie. In deze gebiedsvisie is vastgelegd hoe we van Groenoord-Zuid een sterkere buurt willen maken. Daarbij gaat het niet alleen om woningen, maar ook om algemene voorzieningen zoals parkeren, speeltuinen, groen en de verbinding met de omgeving. Ook nemen we in dit plan de specifieke behoeften van ouderen mee. Het is een plan waar we trots op zijn en dat we graag verder uitwerken. De ideeën die buurtbewoners hebben, vinden we daarbij heel belangrijk. Woont u in Groenoord-Zuid? Dan nodigen wij u te zijner tijd uit om met ons mee te denken.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de huidige bewoners van Groenoord-Zuid?

In het vogelvlucht-kaartje kunt u zien wat de uitgangspunten voor de gebiedsvisie zijn. Een deel van de woningen pakken we aan binnen het project Nieuwe Energie voor Groenoord. Dit zijn de geel en groen gemarkeerde woningen. Deze woningen sluiten we allemaal aan op het warmtenet. Bij de gele woningen verbeteren we ook de isolatie. De oranje en blauw gemarkeerde woningen gaan we vernieuwbouwen of afbreken.

De 'oranje' woningen

De portiekflat in de Willem Pijperstraat wordt vernieuwbouwd. Dit betekent dat we het pand helemaal 'strippen tot het casco', zoals dat heet. Alleen de dragende wanden en verdiepingsvloeren blijven staan. De rest bouwen we volledig nieuw op tot een duurzame, moderne galerijflat met lift. De vernieuwbouw is op dit moment in volle gang. Lees hier meer over dit project >

De 'blauwe' woningen

De gebiedsvisie is in september 2023 ingediend bij de gemeente. De gemeente toetst het plan nu aan het gemeentelijk beleid.

Inmiddels zijn we gestart met het uitverhuizen. Dit doen we in twee delen omdat we de woningen ook in twee fases bouwen. Een herhuisvestingsurgentie geeft de gemeente namelijk pas af als de sloop van woningen binnen 18 maanden realistisch is. Dat geldt nu alleen voor de eerste fase. Bijkomend voordeel is dat we zo voorkomen dat teveel mensen tegelijkertijd met urgentie een woning zoeken.

Sociaal Plan
Het eerste deel bestaat uit circa 70 huishoudens. Het is natuurlijk belangrijk dat zij weten wat hun rechten zijn. Daarom leggen we deze duidelijk uit in een Sociaal Plan. Ook hun plichten staan erin, net als die van ons. Want die zijn er natuurlijk ook. Het Sociaal Plan is samen met een bewonersgroep opgesteld en gebaseerd op de afspraken in het Sociaal Statuut Uitverhuizen 2024-2028. Het Sociaal Plan Groenoord-Zuid deel 1 is op 1 februari 2024 actief geworden.

Kantoor Woonplus

Tot slot is er nog het kantoorgebouw van Woonplus aan de Valeriusstraat. Ons pand voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en daarom zijn we van plan binnen een paar jaar te verhuizen. Op de plek van ons kantoor kunnen dan nieuwe, duurzame woningen worden gebouwd.