'Gelukkig ook tijd voor een gezellig praatje.'

Donny Houwaart is hbo-student en werkt sinds oktober vorig jaar bij Spotr. Hij bezoekt onze woningen om te kijken of er onderhoud nodig is. “Soms vinden mensen het best spannend om een onbekende binnen te laten”, vertelt hij. “Dat begrijp ik wel. Maar als ik uitleg dat we alleen maar goede bedoelingen hebben, gaat de deur vaak wel open. En natuurlijk laat ik altijd mijn legitimatie zien, zodat huurders weten dat mijn verhaal klopt.”

Met een vriendelijke lach en een gezellig praatje weet Donny bij de meeste huurders het ijs snel te breken. Hij vertelt dat de bezoeken alleen overdag plaatsvinden omdat mensen ’s avonds niet graag vreemden binnenlaten. “Ik leg altijd goed uit dat ik namens Woonplus kom en vertel waarom het belangrijk is dat wij even binnen mogen kijken. Woonplus wil woningen verbeteren of opknappen, maar moet dan natuurlijk wel weten welk onderhoud er precies nodig is.”

Privacy
Zo’n bezoekje van Donny of van een van z’n collega’s duurt ongeveer een kwartiertje. Hij loopt samen met de bewoner een rondje door de woning en maakt daarbij foto’s en aantekeningen. “Vaak weten huurders zelf wel of er wat aan het huis mankeert. Maar het komt ook voor dat we al pratende ontdekken wat er mis is. Dan ziet de badkamer er bijvoorbeeld goed uit, maar dan komt dat alleen maar omdat hij net is overgeschilderd. Zo lopen we alles even langs.” Donny benadrukt dat de foto’s alleen gebruikt worden om in beeld te brengen of er onderhoud nodig is. Bewoners hoeven dus niet bang te zijn voor hun privacy. “Soms willen mensen snel nog even opruimen of iets schoonmaken”, vertelt hij lachend. “Maar dat is nergens voor nodig. Ik heb inmiddels zoveel huizen van binnen gezien. Ik vind niks meer gek.”

Professioneel
Donny heeft plezier in zijn bijbaan. Hij vindt het leuk om contact te hebben met mensen en hij leert daar veel van. “Vaak is er nog wel even tijd voor een babbeltje. Vooral oudere huurders vinden dat heel gezellig en ik hou daar ook wel van.” Hij vertelt dat Spotr ervoor zorgt dat nieuwe medewerkers goed worden ingewerkt. Zo kreeg hij een korte introductiecursus en een handboek voordat hij z’n eerste opname ging doen. “We zijn dus niet alleen heel gezellig, maar ook heel professioneel”, besluit hij.