'Ik wil Nieuwland een stukkie mooier maken.'

Twee rechterhanden én groene vingers: buurtbeheerder Eric van Leeuwen heeft ze! Die twee rechterhanden maakten van hem jarenlang een zeer gewaardeerde medewerker onderhoudsdienst – “zeg maar klusjesman” – bij Woonplus. Sinds 1 juli is hij als buurtbeheerder de ogen en oren in de wijk Nieuwland. “Ik had zin in een nieuwe uitdaging. En het bevalt me tot nu toe hartstikke goed!”

Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat Eric handig is. Als kind had hij al interesse voor techniek en hij kon eindeloos met technisch Lego spelen. Dat hij met zijn handen zou gaan werken, was niet meer dan logisch. Hij werkte onder meer bij een machinefabriek, in de ventilatietechniek en bij een bedrijf in zonwering. Alle kennis die hij daar opdeed, kwam hem uitstekend van pas toen hij in 2005 bij ons kwam werken als medewerker onderhoudsdienst.

Looproute
Nu, achttien jaar later, heeft Eric de overstap naar de functie van buurtbeheerder gemaakt. “Een hele veelzijdige en afwisselende job”, vertelt hij. “Mijn werkdag begint meestal om 7.30 uur op kantoor. Na een kop koffie en overleg met collega’s ga ik de wijk in. Ik werk vier dagen – van dinsdag tot en met vrijdag – en heb iedere dag een andere looproute. Buurtbewoners kunnen op de website zien wanneer ik waar aanwezig ben. Als ze wat willen vragen, kunnen ze mij dan gewoon even aanspreken.”

Snel doorpakken
Tijdens zijn looproutes inspecteert hij de buurt en de verschillende wooncomplexen. Hij controleert bijvoorbeeld de schoonmaak van de openbare ruimtes, checkt de portieken op grofvuil en zwerfafval en signaleert rondslingerende fietsen en scooters. “Ik leg de meeste dingen met foto’s op mijn telefoon vast. Op kantoor werk ik dan ’s middags mijn bevindingen uit en onderneem de actie die nodig is. Ik hou ervan om snel door te pakken. Toen ik bijvoorbeeld pas ergens zag dat de ingang van een portiek behoorlijk overwoekerd raakte, heb ik meteen de plantsoenendienst van Irado gebeld. Binnen een paar dagen was het geregeld.” Een andere taak van hem is het afleggen van huisbezoeken. Mensen die in Nieuwland komen wonen, kunnen na een week of zes op een bezoekje van Eric rekenen. “Dat is bedoeld als kennismaking. Ik vraag hoe de verhuizing is gegaan en of de woning naar wens is en ik leg uit voor welke zaken ze bij mij terecht kunnen.”

Een ware detective
Eric is een geboren en getogen Schiedammer en kent Nieuwland op zijn duimpje. “Ik ken er veel mensen en andersom kennen veel mensen mij. Dat is voor dit werk heel prettig. Ik weet goed wat er speelt en welke plekken extra aandacht nodig hebben.” Soms gaat hij als een ware detective aan het werk. Toen er onlangs in een portiek een boodschappenwagentje rondslingerde met een kleed erin, gaf geen van de omwonenden toe dat het van hem was. “Ik ontdekte dat er een bonnetje van de stomerij aan vastzat, met een huisnummer erop. Nou, dan is één en één twee”, lacht hij. “Een kleine overwinning, maar het geeft wel voldoening. Zo ga ik echt m’n best doen om Nieuwland een stukkie mooier te maken.”

Volkstuintje
In zijn nieuwe functie is Eric veel minder met zijn handen aan het werk dan voorheen. Missen, doet hij dat niet. Hij heeft een hobby waarbij zijn twee rechterhanden weer prima van pas komen. “Sinds een paar maanden hebben mijn vrouw en ik in het Beatrixpark een volkstuintje met een huisje. Dat huisje ben ik aan het opknappen en daar kan ik genoeg energie in kwijt. In het tuintje gaan we wat groenten verbouwen en ik ben van plan om er een bijenvolk te huisvesten.” Eric blijkt een echte natuurliefhebber. Zijn ouders hadden vijftig jaar lang een moestuin in Schipluiden, dus hij groeide bij wijze van spreken op tussen het groen. Hij weet veel van bomen, planten en vogels en heeft daar ook oog voor. “Je hoeft niet ver weg voor mooie natuur”, vindt hij. “Nederland heeft veel te bieden en ook gewoon in Schiedam is genoeg moois. Je moet het willen zien. Bij ons zit er sinds kort een specht in de boom aan de overkant: geweldig toch?”