'Zelf de regie houden, daar gaat het om.'

Veel mensen kennen Rogplus vooral van de hulpmiddelen die vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) beschikbaar worden gesteld. Denk aan huishoudelijke ondersteuning, een scootmobiel of een traplift. “Maar we doen veel meer dan dat”, vertelt Wilma Nieuwelink, WMO-consulent bij Rogplus. “We helpen inwoners van Schiedam op verschillende manieren om zelfstandig te blijven. Hierin hebben we vooral een adviserende rol: er zijn namelijk veel lokale initiatieven of eenvoudige oplossingen mogelijk waardoor inwoners een fijner, zelfstandiger leven kunnen leiden.”

Wilma vertelt dat Rogplus betrokken is geweest bij de doorstroomregeling senioren en noemt het een “prachtige regeling”. “Ouderen zien bij een verhuizing veel beren op de weg en deze regeling zorgt er in ieder geval voor dat er minder van die beren zijn.” Ze vindt het een goed idee dat senioren die doorstromen, kunnen kiezen voor het zogenaamde Oppluspakket. Soms kunnen simpele aanpassingen als een toiletbeugel of douchestoel het leven al een stuk gemakkelijker maken. “En als er meer nodig is, kunnen wij daarbij helpen. Vraag gerust een gratis adviesgesprek aan. Tijdens zo’n ‘keukentafelgesprek’ vertellen wij graag welke mogelijkheden er zoal zijn.”

Positieve gezondheid
Ten onrechte wordt er nog weleens gedacht dat er vanuit de Wmo vrijwel niets meer wordt aangeboden. “Dat beeld klopt echt niet”, laat Wilma weten. “Inderdaad stellen we niet klakkeloos een scootmobiel of traplift beschikbaar, maar stimuleren we senioren om te blijven sporten en te bewegen en om sociale contacten te onderhouden. We zetten in op ‘positieve gezondheid’ en daarmee bedoelen we niet zozeer naar de beperkingen kijken, maar naar wat iemand nog wél kan, zodat mensen zelf de regie houden. Dat betekent niet dat we vanuit de Wmo helemaal geen middelen beschikbaar stellen. Integendeel: de regeling is bedoeld voor de kwetsbaren onder ons en we doen er alles aan om deze groep zo goed mogelijk te ondersteunen bij een zelfstandig leven.”

Meer tips of informatie over gezond en leuk ouder worden? Kijk eens op fief.nl, een online-platform voor de ouderen van nu en straks. Gericht op thema’s zoals doen, gezondheid, wonen, ontmoeten en ontspannen.