'Doorstroming is belangrijk voor jonge gezinnen'
“Ik zie het zelf ook om mij heen gebeuren: stelletjes die hier met z’n tweeën begonnen zijn, inmiddels een paar kinderen hebben en al jaren wachten op een grotere woning. Het is echt belangrijk dat we daar wat aan gaan doen.” Aan het woord is mevrouw Anneke Kalkhoven. De geboren en getogen Schiedamse is secretaris van Huurderbelangenvereniging Groenoord en was nauw betrokken bij de totstandkoming van de doorstroomregeling senioren.
Toen mevrouw Kalkhoven gevraagd werd of ze wilde meewerken in de projectgroep Senioren en Wonen, hoefde ze niet lang na te denken. Ze is al 28 jaar lid van de huurdersvereniging, waarvan de laatste 14 jaar in het bestuur, en weet maar al te goed hoe belangrijk doorstroming is. “In mijn directe omgeving zijn er ook veel senioren die in een grote 4- of een 5-kamerappartement wonen. Zij zijn hier vaak komen wonen toen de flat gebouwd werd en hebben hier een gezin gesticht. Inmiddels zijn de kinderen het huis uit en hebben ze die grote woning niet meer nodig.”
Extra zetje
Mevrouw Kalkhoven begrijpt best dat senioren niet stonden te trappelen om door te stromen. “Want”, zegt ze, “vaak heeft de woning ook sentimentele waarde. De kinderen zijn er geboren en misschien is je partner er overleden. En als je bij doorstromen er dan ook nog eens financieel op achteruit gaat: waarom zou je het dan doen?” Ze verwacht dat de nieuwe regeling wel een extra zetje geeft. Naast de financiële kant, vindt ze het heel belangrijk dat senioren nu makkelijker kunnen doorstromen naar de buurt van hun keuze. “Op deze leeftijd wil je daar wonen waar je sociale leven is. Dat bouw je niet meer zo makkelijk op.” Overigens verwacht mevrouw Kalkhoven niet dat het woonprobleem nu in één klap is opgelost. “Er is nog steeds onvoldoende aanbod voor senioren. Maar dit is wel een stap in de goede richting.”