'Samen brengen we de administratie op orde.'

Ton Kinnaer is al dik tien jaar vrijwilliger bij Seniorenwelzijn en heeft in die rol al veel ouderen geholpen met hun administratie. “Soms is het genoeg als ik één keer langskom om alles te ordenen en op een rijtje te zetten. Bij andere senioren blijf ik bijvoorbeeld eens per maand langskomen.” Ton Kinnaer en zijn collega-vrijwilligers van Seniorenwelzijn kunnen ook helpen bij de administratieve zaken die bij een verhuizing spelen.

Ton werkte voorheen bij de recherche en hij vertelt dat er best wat raakvlakken zijn tussen die job en zijn vrijwilligerswerk. “Het gaat in beide gevallen om het ordenen van gegevens. Want dat is nu precies waarom het vaak fout gaat in administraties: door omstandigheden ‘verdrinken’ mensen als het ware in alle paperassen, formulieren en rekeningen. Door te zorgen voor overzicht, kan ik mensen weer op weg helpen.”

Overweldigend
Ton vertelt dat er bij een verhuizing behoorlijk wat geregeld moet worden op administratief gebied: officiële instanties informeren, abonnementen en verzekeringen opzeggen of aanpassen, meterstanden doorgeven, huursubsidie aanvragen, inkomensgegevens doorgeven, enzovoort. “Vooral voor senioren kan dat best overweldigend zijn en dan is het fijn om een vrijwilliger van Seniorenwelzijn in te schakelen.” Hij hoopt dat ouderen niet te lang aarzelen om hulp in te roepen. Want juist als je daar te lang mee wacht, kunnen de problemen zich opstapelen.
In zijn vrijwilligerswerk bij Seniorenwelzijn ziet Ton regelmatig dat bij stellen een van de partners de volledige administratie voor zijn of haar rekening neemt. Wanneer die partner dan wegvalt, zit de weduwe of weduwnaar met de handen in het haar. “Het is echt heel belangrijk om af en toe samen naar de financiën en administratie te kijken. En zorg er in ieder geval voor dat de ander weet waar de papieren en polissen zijn opgeborgen. Dat is alvast een begin!”